Rosé
De Keuringsdienst gaat op zoek naar de ware aard van de roze drank....
Karnemelk
Friszure melk in rode pakken. Karnemelk. Maar wat zit er precies in die pakken en hoe maak je van melk karnemelk?...
Het haasje
Iedereen kent wel de varkenshaas of ossenhaas. Een exclusief en mals stukje vlees. Maar er duiken steeds meer haasjes op in het su...
Koud geperst
Op veel flesjes vers sap staat tegenwoordig hoe het uit de vrucht kwam. Koud geperst of slow-juiced bijvoorbeeld. Maar wat beteken...
Sojasaus
Massaal dopen we onze sushi, sashimi en rauwe vis in een zwart en vloeibaar goedje, beter bekend als sojasaus. Maar de ene sojasau...
Gerijpt vlees
Je komt het steeds vaker tegen bij de supermarkt of de slager. Gerijpt vlees. Of 'aged' zoals dat mooi heet met een Enge...
Matcha thee
Een paar jaar terug had nog niemand ervan gehoord in Nederland, maar plots is het overal. Matcha. Verpulverde groene thee met alle...
Witte eieren
De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil maar toch eten Nederlanders liever bruine ...
Hollandse garnaal
Weinig uit de zee is zo prijzig als de Hollandse garnaal. 60 euro per kilo is heel gewoon. Toch gek, want garnalen van verder weg ...
Gelukskoekjes
Bekend van de lokale Chinees: het gelukskoekje. Breek hem open en je vindt een papiertje met een diepzinnige tekst. De Keuringsdie...
Single origin koffie
Een beetje koffiedrinker kiest tegenwoordig voor koffiebonen met een specifieke herkomst. Of zoals dat heet: single origin. Koffie...
Gin
Wie gin wil drinken heeft wat te kiezen tegenwoordig. Zowat iedere week verschijnt er een nieuw gin-merk in het schap. Maar wat is...
Dode vis
Hoe gaat een vis dood? Simpele vraag. Toch heeft zelfs de visboer vaak geen idee. Hoe komt een haring, een zalm of een kabeljauw p...
Kwartelei
De paasdagen komen er aan en plots duiken ze dan weer overal op. Kwarteleitjes. Maar waren komen die schattige, gevlekte eitjes in...
Kaas met oorsprong
Sommige speciale kazen krijgen een zegel van de EU. De Beschermde Oorsprongsbenaming. Die dient ervoor kaas uit een bepaalde stree...
Gras of Graan
Het ene stuk rundvlees is het andere niet. Verpakkingen reppen tegenwoordig over het voer dat de koe at. Het veevoer zou de smaak ...
Broodmix
Brood, daar zit wat in! Maar wat precies? De Keuringsdienst gaat een brood bakken en wil weten welke ingrediënten daarvoor nodig ...
Streekproducten
Wat heeft de streek eigenlijk met streekproducten te maken? Is het gemaakt volgens traditioneel lokaal recept, of is het daar gepr...
Stokbrood
Stokbrood. Of zoals de Fransen zeggen, baguette. Iedere supermarkt bakt ze tegenwoordig vers in de winkel af. Maar toch zit er vee...
Cider
Het zit in hippe flesjes, ordinair in blik én in luxe champagneflessen met kurk: cider. Een flexibel appeldrankje dat zich op all...
Italiaanse kaas
Wie pasta eet strooit vaak geraspte kaas over zijn maaltijd. Liefst uit Italië, specifiek uit Parma als het even kan. Wat is de s...
Ontbijtgranen
De Keuringsdienst wil weten wat het verschil is tussen muesli, krokante muesli, cruesli en granola....
Waldkorn
Waldkorn blijkt een Nederlandse uitvinding. Het is een merkbrood dat vooral bestaat uit witte bloem, vermomd in een donkerbruin Du...
Hummus
Hoe je het uitspreekt weet bijna niemand. Hoe je het schrijft ook niet. Want er is hummus, houmous, humus en hoemoes te vinden in ...
Chique Vlees
Rundvlees met exotische namen. De Keuringsdienst wil weten wat voor vlees we in de kuip hebben....
Clean label
Steeds vaker verschijnen er opmerkelijke ingrediënten op het etiket van vleesproducten, zoals bamboevezel, granaatappelextract en...
Biologische zalm
De Keuringsdienst neemt een duikje in de wereld van de biologische vis....
Alpenmelk
Een groot chocolademerk beweert dat haar chocolade gemaakt wordt met Alpenmelk. De Keuringsdienst zoekt, en vindt inderdaad dapper...
Gin
Wie gin wil drinken heeft wat te kiezen tegenwoordig. Zowat iedere week verschijnt er een nieuw ginmerk in het schap. Maar wat is ...
Lekkerbek
Het is een bijzonder visje, hij heeft een huid van paneermeel en hij zwemt het liefst in de frituur. De lekkerbek....
Kaassoufflé
Kaas in een krokant jasje uit de frituur: de kaassoufflé. Maar wat voor kaas zit er verstopt onder die laag deeg? Gouda, emmental...
Proteïne
De Keuringsdienst spant zich in en gaat op zoek naar proteïne in de supermarkt, ziet hoe proteïne wordt gewonnen uit de ordinair...
Antibioticavrij
Nieuw bij de slager: kippenvlees dat vrij is van antibiotica. Dat lijkt goed nieuws, maar hoe zit het dan met het andere kippenvle...
Single origin koffie
Een beetje koffiedrinker kiest tegenwoordig voor koffiebonen met een specifieke herkomst. Of zoals dat heet: single origin. Koffie...
Paella
Hollanders houden van Spanje, en in Spanje houden ze van paella. Om de smaak van Spanje ook in Nederland in huis te halen eten we ...
Buitenbeentjes
De Keuringsdienst gaat op zoek naar groenten en fruit met een afwijking....
Witte eieren
De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever bruine...
Kefir
Er is een nieuwe exotische verschijning in het zuivelschap: kefir. Het is niet goedkoop, maar het zou reuzegezond zijn....
Kleimasker
Wie zijn huid wilt laten stralen smeert modder of klei op zijn gezicht. Schijfje komkommer erbij en ontspannen maar. Alleen, wat s...
Natuurmatras
Hoe waan je je in de natuur, midden in een Nederlandse nieuwbouwwijk? Door te slapen op een 'natuurlijk matras'. We zoek...
Tomaat
Na 'tomaat in blik' kregen we véél reacties. Ook werden er Kamervragen gesteld. Hoe kan het dat er uitbuiting bestaat ...
Nacho
Een kijker heeft een merkwaardige ontdekking gedaan: nacho- en tortillachips van hetzelfde huismerk hebben dezelfde ingrediënten,...
Natuurlijke suiker
De Keuringsdienst komt op het spoor van een nieuw product. Suikers uit fruit, ontdaan van alles wat het deed denken aan de appel o...
Opschuimmelk
Tegenwoordig koop je speciale opschuimmelk voor de beste cappuccino of latte. Maar waarom is dit zoveel beter dan gewone ouderwets...
Saffraan
Het is het allerduurste wat je kan vinden in de supermarkt: saffraan. Wat maakt deze specerij zo peperduur? En zijn alle rode spri...
Tomaat
Véél reacties na de aflevering over tomaat in blik. Er werden Kamervragen gesteld. Hoe kan het dat er uitbuiting bestaat in de t...
Tomaat in blik
De verslaggevers lezen een verontrustend bericht: Italiaanse tomaten in blik worden onder erbarmelijke omstandigheden geplukt door...
Handgevormd
Wie een pizza koopt in de supermarkt loopt het risico dat er iemand met zijn tengels aan heeft gezeten. Steeds meer pizza's z...
Tomaat in blik
De verslaggevers van de Keuringsdienst van Waarde lezen een verontrustend bericht: Italiaanse tomaten in blik worden onder erbarme...
Witte eieren
De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever bruine...
Corona
Omdat cafés en restaurants zijn gesloten, blijven veel boeren over met hun groenten en fruit. We spreken een boer die met een mil...
Vloerbrood
De Keuringsdienst steekt zijn neus in de oven en ontdekt dat vloerbrood niet altijd een vloer gezien hoeft te hebben....
Culinair vlees
Je hebt gewoon vlees, en tegenwoordig ook 'culinair vlees'. Staat op het pakje. Zelfde stuk van het varken, maar de een ...
Beter Welzijn
De Keuringsdienst van Waarde legt Beter Welzijn langs de lat....
Hollandse Nieuwe
Het hele jaar door zijn de viskramen ermee versierd: de posters die ons vertellen dat de Hollandse Nieuwe weer is aangeland. Maar ...
Alpenmelk
Een groot chocolademerk beweert dat haar chocolade gemaakt wordt met Alpenmelk. De Keuringsdienst zoekt en vindt inderdaad dappere...
Appel
Er is iets geks aan de hand: de kiloprijzen van appels lopen enorm uiteen. Is de ene appel dan zoveel lekkerder dan de andere? We ...
Vegetarische rookworst
Voor namaak betaal je doorgaans minder dan voor het origineel. Alleen, wanneer je vlees namaakt gebeurt er iets geks. Bijna altijd...
Macaron
De Keuringsdienst stuit op een juweel in de gebaksvitrine. De macaron verovert onze harten én onze portemonnee....